preskoči na sadržaj
Vijesti

Dan škole

Dragi učenici i roditelji, sretan nam naš Dan škole!

Dragi učenici i roditelji, i u ovo izazovno vrijeme učitelji i djelatnici škole misle na vas i ulažu sve napore kako biste što manje osjetili posljedice trenutne situacije. Željeli bismo s vama barem nakratko ponovno oživjeti školsku čaroliju i skromno obilježiti Dan škole podsjećajući vas na ugodne školske trenutke i poslati vam ohrabrujuće poruke za budućnost.  Posvetite i vi dragi učenici i roditelji trenutak ovoj prigodi i pogledajte u nastavku što su vam pripremili vaši učitelji. Neka njihove dobre želje i pozitivna energija budu barem malen poticaj tome da školom ponovno zavladaju istinski heroji – a to ste vi, naši učenici.

Vaši učitelji i ravnateljica.


Mjesec travanj

            Ako se dobro sjećamo, mjesec travanj u našoj je školi bio uvijek nekako čaroban. Osim što smo svi osjećali dolazak proljeća, a naše se raspoloženje poboljšavalo nakon uspavane zime, i boravak u školi postajao je uzbudljiviji i radosniji. U svakom hodniku i u svakoj učionici bio je prisutan neopisivi žamor kojim su se širile učeničke ideje i zamisli.  Kreativnost je dosezala vrhunac jer poznato je da spretni, originalni, domišljati i kreativni postaju školski prvaci, a svakom je razredu upravo bio cilj pridružiti se takvome društvu. Pripremali su se razredni nastupi, uvježbavale plesne i pjevne točke, sportaši su se zagrijavali za najvažniju utakmicu godine, pravili su se kolači i slastice. Raznolike boje razrednih majica unosile su vedrinu u već uobičajeno školsko okružje, a simpatični i domišljati natpisi na njima izazivali su smijeh i oduševljenje učenika i učitelja. Zajedništvo, kreativnost, maštovitost i inovativnost postajali su najvažniji motivi koji je svaki učenik nastojao u sebi pobuditi.

            Da, travanj je u našoj školi uistinu poseban mjesec jer su sve razredne pripreme i sve učeničke aktivnosti vodile k jednom cilju – proslaviti i obilježiti dan naše škole. U tim danima ne možemo, a da se ne sjetimo zašto nosimo ime hrvatskog velikana Ljudevita Gaja. Povjesničari kažu da je Ljudevit Gaj bio odlučan, neumoran, poletan i rječit čovjek. Njegova pojava očaravala je ne samo mnoštvo nego i birane pojedince koji su zajedno s njim željeli u to doba ojačati hrvatsku narodnu svijest. Bio je dobar organizator, ideolog, novinar te snažan i osjećajan pjesnik. Želimo da se njegova ljubav prema riječima prenese i na vas te da idealistički volite sve oko sebe, da riječima stvarate bolje sutra, da se svaki dan osjećate znatiželjno, odvažno i hrabro.

         Ove školske godine uobičajeno školsko slavlje će izostati, ali nikako ne bismo trebali zaboraviti na sve ugodne i lijepe trenutke koje doživljavamo u školi, na svaki susret i smijeh s prijateljima, na vještine i znanja koja ondje stječemo. Slavite u sebi… jer odrastanje je nezamislivo bez škole, a na svima nama je da zastanemo i promislimo koliki je njezin utjecaj na to što smo postali osobe kakve jesmo ili kakve želimo biti.

Ljudevit Gaj (1809. – 1872.)

Ljudevit Gaj rodio se 8. srpnja 1809. godine u Krapini. Bio je predstavnik novog građanskog sloja koji će pokrenuti preporodno djelovanje u Hrvatskoj. Njegova osobnost, kao i političke i jezične zamisli, obilježile su početak hrvatskog narodnog preporoda. Gajeve zasluge dolaze do izražaja u njegovoj reformi pravopisa i pokretanju Novina horvatskih s književnim prilogom Danicom. U prvom broju Danice objavljena je pjesma Horvatska domovina, Antuna Mihanovića. Dijelovi te pjesme kasnije će postati himna Hrvatske. I baš u Danici objavljene su neke Gajeve pjesme, a najpoznatija je budnica Još Hrvatska ni propala

Reformu pravopisa izložio je u djelu nazvanom Kratka osnova horvatsko-slavenskog pravopisanja, koje je izašlo u Budimu 1830. godine. U njemu je predložio da se za svaki glas koristi jedan znak. Pravopis se kasnije još mijenjao i nije isti kao ovaj koji mi danas koristimo. Zahvaljujući Gaju danas govorimo štokavskim narječjem i pišemo slova č, ž, š.

Povjesničari misle da je baš Gajevo pokretanje Novina horvatskih 1835. godine početak preporoda.

Ljudevit Gaj preminuo je 20. travnja 1872. godine u Zagrebu.

 

Prisjetimo se kako smo slavili prijašnjih godina:

Himna "Gajevci" OŠ Ljudevita Gaja Osijek i PŠ Sarvaš

Poruke učitelja učenicima za Dan škole:

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Aleksandra Krampač-Grljušić   datum: 29. 4. 2020.

Raspored zvona

                     

12:40 - 13:10 - ručak u produženom boravku

13:15 - 13:55 - prvi sat u poslijepodnevnoj smjeni za 1. i 2. razrede


Vozni red autobusa

  

U privitku se nalaze sve informacije o voznom redu školskog autobusa.


Informacije

E-dnevnik

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Tražilica

Korisni linkovi
Poveznice


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Crno ili bijelo?
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
preskoči na navigaciju