preskoči na sadržaj
Vijesti

Suradnja s Filozofskim fakultetom Osijek - Šestaši učili o hrvatskoj jezičnoj baštini

U četvrtak 12. travnja 2018. god. Područnu školu Sarvaš posjetili su studenti 3. godine preddiplomskog studija Hrvatskoga jezika i književnosti na Odsjeku za hrvatski jezik Filozofskog fakulteta Osijek u pratnji dr. sc. Vere Blažević Krezić, poslijedoktorandice i doc. dr. sc. Silvije Ćurak te su održali zanimljivo predavanje i glagoljašku radionicu u šestim razredima.


Da učenje hrvatske jezične povijesti i upoznavanje dragocjenih dokumenata koji su obilježili razvoj hrvatskoga jezika ne mora biti suhoparno i temeljeno samo na činjenicama pokazali su nam studenti 3. godine preddiplomskog studija Hrvatskoga jezika i književnosti Odsjeka za hrvatski jezik Filozofskog fakulteta Osijek u pratnji dr. sc. Vere Blažević Krezić, poslijedoktorandice i doc. dr. sc. Silvije Ćurak. Naime, u okviru kolegija na kojima proučavaju književnojezičnu povijest i baštinu studenti su u 6.c i 6.d razredu Područne škole Sarvaš održali zanimljivo predavanje i radionicu kako bi upoznali učenike s važnim spomenicima i dokumentima za razvoj hrvatskoga jezika, a ujedno i istaknuli koliko je hrvatska tropismenost u proteklim stoljećima obogatila hrvatsku jezičnu povijest i kulturu.

            Osim što su učenicima održali interaktivno predavanje potkrijepljeno zornim ilustracijama i fotografijama, donijeli su učenicima i suvremeni pretisak najvrednije hrvatske inkunabule – Misal po zakonu rimskoga dvora kako bi se upoznali s glagoljičnim pisanjem u XV. st., ali i da bi mogli prepoznati uglati tip glagoljice nastao na hrvatskim prostorima. Nadalje, studenti su održali i kostimirani performans oživljavajući pripadnike srednjovjekovnog reda benediktinaca, caricu Teodoru i kneza Muncimira, a govoreći o Bašćanskoj ploči, učenici su mogli doživjeti starohrvatski jezik jer im je njime pročitan tekst ploče. No da im sadržaj ne ostane potpuno nepoznat, ustupljen im je i suvremeni prijepis teksta prema čitanju Branka Fučića kako bi ga lakše razumjeli. Na tragu učenja o glagoljici studenti su se učenicima predstavili kao glagoljična slova azbuke što ih je posebno obradovalo jer su slova bila „oživljena“ pa su lakše pristupili sljedećem zadatku, a to je stvaranje riječi napisanih glagoljicom.

            U radu učenika i studenata vladalo je pozitivno ozračje – učenici su rado sudjelovali u zadatcima i veselili su se što imaju priliku učiti o povijesti hrvatskoga jezika „oživljavajući“ srednjovjekovno doba, a studenti su bili oduševljeni znanjem učenika i njihovom željom za učenjem pa možemo zaključiti da je takav oblik suradnje bio iznimno plodonosan i učinkovit. Drago nam je da smo imali priliku ugostiti mlade ljude koji vole prenositi znanje i koji skrbe o hrvatskoj kulturnoj baštini, ali i jer su učenici pozitivno reagirali na kreativan oblik poučavanja.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Zvjezdana Sikra - Golemac Dejan Varga   datum: 12. 4. 2018.

Raspored zvona

                     

12:40 - 13:10 - ručak u produženom boravku

13:15 - 13:55 - prvi sat u poslijepodnevnoj smjeni za 1. i 2. razrede


Vozni red autobusa

  

U privitku se nalaze sve informacije o voznom redu školskog autobusa.


Informacije

E-dnevnik

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Tražilica

Korisni linkovi
Poveznice


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Crno ili bijelo?
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
preskoči na navigaciju