preskoči na sadržaj
Vijesti

Eratostenov eksperiment u našoj školi

Eratostenov eksperiment u našoj školi proveli su 22. rujna 2021. god. učenici 7.b razreda s učiteljicom geografije Mijom Kiridžija Andrić i učiteljicom matematike Snježanom Elveđi. Riječ je eksperimentu koji se provodi u okviru projekta Inspiring Science Education (ISE) koji financira Europska unija.


      Da se nastava geografije i matematike međusobno prožimaju i da pritom može biti vrlo zanimljiva i poučna, saznali su učenici 7.b razreda matične škole koji su s učiteljicama Mijom Kiridžija Andrić i Snježanom Elveđi 22. rujna 2021. god. proveli poznati Eratostenov eksperiment.

      Naime, riječ je o eksperimentu kojim se računa opseg Zemlje, a provodi se kada Sunčeve zrake padaju na ekvator pod pravim kutom. Njegov naziv potječe od grčkoga geografa i matematičara Eratostena koji je prije 2300 godina prvi izmjerio Zemljin opseg, a njegova mjerenja bila su iznenađujuće točna - dobiven rezultat 39 400 km ne odstupa u velikoj mjeri od utvrđenoga rezultata kojim je dokazan Zemljin opseg od oko 40 000 km.

    Eksperiment se provodi u okviru većega projekta Inspiring Science Education (ISE) koji financira Europska unija, a glavni mu je cilj popularizacija znanosti i prirodoslovnih predmeta korištenjem digitalnih resursa.