2021-10-24 17:49:00

Europski tjedan programiranja

I ove godine naša je škola brojnim zanimljivim aktivnostima sudjelovala u Europskom tjednu programiranja koji se održavao od 9 do 24. listopada 2021.

     Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa čiji je cilj na zabavan način približiti programiranje i digitalnu pismenost. U matičnoj i područnoj školi taj se tjedan prigodno obilježio zanimljivim aktivnostima na satu Informatike.

     Učenici prvih razreda ušli su u svijet programiranja s pomoću edukativne digitalne igre u kojoj je zadatak bio nizom naredbi kretanja dovesti zeku do svih mrkvica. Svoje su logičko zaključivanje razvijali i uz razne mozgalice, a posebno su se zabavili dekodiranjem skrivene slike pixel-art metodom čime su se upoznali s osnovnim konceptima programiranja.

     Učenici razredne nastave različitim su aktivnostima bez računala razvijali kreativno i analitičko razmišljanje pa su s pomoću didaktičke kutije (Scratch) koja sadrži blokove za slaganje u paru slagali svoj program, testirali ga, a zatim predstavili pred razredom.

      Učenici predmetne nastave stvarali su svoje kvizove u programskom jeziku Scratch, a kreirajući takvu igru razvijali su neke temeljne aspekte vještina računalnog razmišljanja. U podučnoj školi učenici su računalno razmišljali bez slaganja kôda rješavajući pentomino slagalice za koje su bili uvjereni da su za njih prelagani, ali rijetki su uspjeli složiti gotov oblik. Osim toga, na izvannastavnoj aktivnosti robotike učenici 5. i 6. razreda, uz redovno programiranje micro:bitova, pozdravili su Europski tjedan programiranja ispisivanjem natpisa Code Week 2021.


Osnovna škola Ljudevita Gaja Osijek