2019-03-06 08:12:28

MALI ROBOTIČARI

Učenici naše škole sudjelovali u natjecanju u programiranju

Croatian Makers liga dio je projekta Croatian Makers koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM).

Natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije: 1. – 5. raz. i 6. – 8. raz. osnovne škole. Tijekom školske godine 2018./19. Croatian Makers liga održava se u četiri kola, natjecanja za sve sudionike. U kolima natjecatelji rješavaju zadatke koristeći mBot robote te najbolji krajem školske godine osvajaju vrijedne nagrade. Treće kolo prvo je “fizičko” kolo u ovoj školskoj godini što znači da se svi sudionici natječu istovremeno u svojim regionalnim centrima. Naše natjecanje održalo se u ponedjeljak 25. veljače 2019. u Osnovnoj školi Darda u Dardi. Sudjelovalo je osam učenika naše škole, starija i mlađa skupina.

Cilj je lige omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju učenika osnovne škole. Svi sudionici dobili su potrebne robote na posudbu, odnosno u trajno vlasništvo nakon godine dana sudjelovanja. Platforma na kojoj se odvija liga edukacijski je robot mBot (Bluetooth verzija) koja nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućava i naprednije korištenje.

U ovom kolu natjecatelji su se koristili dodatnim senzorima pomoću kojih su trebali programirati robote da prepoznaju boje, a roboti su trebali pratiti linije i međusobno komunicirati da bi uspješno riješili zadatak. Natjecatelji su u tome bili vrlo vješti, a novi senzor za boju doniran nam je u siječnju.

                 


Osnovna škola Ljudevita Gaja Osijek