2019-04-02 17:19:46

ZNANSTVENI SAJAM

Učionice postale laboratoriji, a učenici mali znanstvenici

U petak 29. ožujka 2019. god. učenici su imali mogućnost sudjelovati na znanstvenom sajmu koji se održavao u našoj školi. Njihovi su im učitelji pripremili pregršt kreativnih pokusa i radionica koje su isprobavali i rješavali čime su nakratko postali mali znanstvenici.

Mnogo je priprema i truda bilo potrebno da se u našoj školi organizira znanstveni sajam. U njegovoj realizaciji sudjelovali su učenici, njihovi učitelji, vanjski suradnici, a cilj je bio potaknuti učenike na otkrivanje interesa za znanstveno istraživanje, proučavanje i kritičko promišljanje o prirodi koja nas okružuje, popularizirajući osnovne znanstvene metode. Učenici razredne nastave sa svojim su učiteljicama boravili u učionicama koje su bile pretvorene u male laboratorije, a svaki je razred imao nekoliko pokusa koje je trebalo uspješno napraviti da bi se uočio njegov učinak.

            Učenici predmetne nastave imali su mogućnost proći više radionica jer su bili podijeljeni u skupine koje su svaki školski sat odlazile u drugu radionicu. Time su svi učenici nakratko dobili mogućnost postati mali znanstvenici i isprobati različite pokuse koji su bili jednako zanimljivi kao i u razrednoj nastavi – pronaći skrivenu poruku, napraviti lava lampu, istraživati geometriju i dr. Prema komentarima učenika može se zaključiti da su bili iznimno sretni i zadovoljni što su imali priliku učiti o jednostavnim znanstvenim metodama na tako atraktivan i zanimljiv način, a svidjelo im se i to što su u improviziranom laboratoriju-učionici obavljali veliki broj pokusa što im je svakako pomoglo u shvaćanju prirode koja ih okružuje.


Osnovna škola Ljudevita Gaja Osijek