preskoči na sadržaj
Vijesti

Obilježavanje Svjetskog tjedna svemira

Naši učenici, u suradnji sa svojim učiteljicama Mijom Kiridžija Andrić i Ivanom Kapetanović, prigodno su obilježili Svjetski tjedan svemira.


     Svjetski tjedan svemira obilježava se svake godine od 4. do 10. listopada u spomen na dva značajna događaja: lansiranje Sputnjika 1, prvoga satelita u povijesti čovječanstva, 4. listopada 1957. god. i potpisivanje Povelje o miroljubivom korištenju svemira 10. listopada 1967. god. Zanimanje za obilježavanje tjedna svemira svake je godine sve veće, a posljednjih godina Hrvatska se nalazi u prvih 10 država u svijetu po broju organiziranih događanja povodom Svjetskog tjedna svemira. Ovogodišnja je tema posvećena ženama u svemiru.

     Tom su prilikom naši učenici s učiteljicom Mijom Kiridžijom Andrić na dopunskoj nastavi Geografije i na izvannastavnim aktivnostima istraživali brojne zanimljivosti o svemiru pa su učenice sedmih i osmih razreda izradile dvije prezentacije (dostupne na priloženim poveznicama), a učenici šestog razreda prigodni plakat.

https://www.canva.com/design/DAErbJH9r2A/KRSYOV6hV8-u_9mnHcjPBw/view?utm_content=DAErbJH9r2A&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=sharebutton#12

https://www.canva.com/design/DAErazxQvp0/0eOlv8ZIjR0zxIfRaivU5w/watch?utm_content=DAErazxQvp0&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=sharebutton

 

      Na satu Tehničke kulture, uz podršku učiteljice Ivane Kapetanović, učenici šestih razreda izradili su plakate o planetima Sunčevoga sustava, modele rakete i prezentacije o svemiru, prirodnim i umjetnim satelitima i svemirskim misijama. Izradili su i kvizove kroz koje su naučili mnoge druge zanimljivosti o svemiru. Temu su završili predstavljanjem prekrasnih likovnih radova koje su izložili u holu škole. Svoj događaj prijavili su i na službenoj World Space Week stranici.