preskoči na sadržaj
Vijesti

Divimo se umjetnosti našega zavičaja

U ponedjeljak 25. listopada 2021. u našoj je školi održan integrirani dan posvećen umjetnosti, a ovaj smo put "ugostili" brojne umjetnosti i umjetnike našeg zavičaja.


      Bogatstvo našeg zavičaja ne odlikuje se samo u bogatoj povijesti i tradiciji, već i u njegovanju različitih oblika umjetničkog izražavanja. Da bismo upoznali tko se sve krije iza mnogih knjiga, slika, glazbe, filmova i plesa, odlučili smo organizirati integrirani dan posvećen upravo umjetnosti našeg zavičaja. U ponedjeljak 25. listopada 2021. god. "ugostili" smo djela Julija Knifera, Ante Gardaša, Julija Njikoša, Franju Krežmu, Kiću Slabinca, Dobrišu Cesarića, Dragutina Tadijanovića i brojnih drugih umjetnika Slavonije i Baranje.

      Svaki je razredni odjel imao organiziranu jednu radionicu posvećenu umjetnosti koja se na neki način povezuje s našim zavičajem. Našlo se tu glazbe, knjiga, likovnog stvaralaštva, izrade tradicionalnih predmeta i plesa pa su učenici pohađali radionicu u kojoj su upoznali Kiću Slabinca i njegove pjesme, izrađivali su licitarska srca, pjevali i svirali pjesme Julija Njikoša, slikali meandre Julija Knifera i povezivali ih s Cesarićevim i Tadijanovićevim pjesmama, likovno izrađivali slavonske pejzaže, učili vesti čestitke sa slavonskim motivima, upoznali zlatovez i način njegove izrade, tkali su malene krpare, izrađivali slike prema motivima Gardaševih romana pisali "blackout" poeziju, posjetili stare osječke kinematografe i prošetali Europskom avenijom da bi upoznali secesijsku arhitekturu.